Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Λεβογιάννη "Το γλωσσάρι της ορεινής Νάξου" (βίντεο φωτογραφίες)

Την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014 έγινε στην αυλή της Θεοσκέπαστης η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ν. Λεβογιάννη"Το Γλωσσάρι της Ορεινής Νάξου"-Το γλωσσικό ιδίωμα των χωριών Κωμιακής, Κορώνου,Κεραμωτής, Λυώνα, Σκαδού, Μέσης, Απόλλωνα-έκδοση που υποστηρίχθηκε από το Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ίδρυση του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής, το οποίο θα στεγαστεί στο σπίτι του Ευσταθίου Χωριανόπουλου (Σταθάκη),μετά από τη δωρεάν των κληρονόμων του.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Βέτα Βιτζηλαίου, δασκάλα- Διευθύντρια στο Αρσάκειο Εκάλης και το βιβλίο παρουσίασαν η φιλόλογος κ. Μυρτώ Κατσιγίνη και ο φιλόλογος- Γυμνασιάρχης Στάθης Φατούρος. Το ηλεκτρονικό λεξικό το οποίο συνοδεύει το γλωσσάρι και περιέχει 6500 λέξεις με ερμηνεία, περιγραφή και παράθεση χαρακτηριστικών φράσεων,video, φωτογραφιών και ηχογραφημένων συνεντεύξεων έκανε ο Νίκος Λεβογιάννης. Κείμενα τοπικής διαλέκτου από την τελευταία ενότητα του βιβλίου διάβασαν η κ. Σοφία Αλιμπέρτη, η Βέτα Βιτζηλαίου και ο Νίκος Λεβογιάννης.
 Ήταν μια σημαντική εκδήλωση, η οποία πέρα από το γλωσσολογικό ενδιαφέρον τόνισε το χρέος του καθενός όχι μόνο να σεβαστεί και να υπηρετήσει, αλλά και να παραδώσει το αρχαιότερο γλωσσικό ιδίωμα της Νάξου στις επόμενες γενιές.

   







































Δεν υπάρχουν σχόλια: